En första introduktion till Getting Things Done

Så, du har lyssnat på det första avsnittet av Teoknologi, och nu är du förvirrad. Jag blev nästan förvirrad av att lyssna på det och jag var en av de som pratade. Vad har man inte en blogg till annat än att förklara vad man egentligen menade? Jag och David pratade lite om Getting Things Done (GTD) i första avsnittet och det kommer nog att vara ett återkommande tema. En introduktion i textform är på sin plats. Kortversionen: GTD handlar om att – i ett system utanför våra huvuden – sortera påminnelser om de fysiska handlingar vi måste utföra för att kunna göra det vi ska, kan eller vill göra för att uppfylla syftet med våra liv.

Kontroll över ”nu” och perspektiv på ”sen”

De två koncept som bäst sammanfattar GTD är Kontroll och Perspektiv. De är tillsammans det som GTD syftar till. Det förra handlar om att kunna hantera det vi behöver göra nu och det senare om att kunna både se längre än det omedelbart överhängande och planera för den tid som ligger framför. Har vi både Kontroll och Perspektiv behöver vi inte bara hoppas att det vi gör nu är rätt sak att göra, utan kan lita på att det är det. Du kanske förstår det utan att jag behöver säga det: jag litar inte alltid på att det jag gör är det jag ska göra. Fråga min fru. Hon har bättre kontroll på mycket av vårt gemensamma än vad jag har. Vill du, som jag, komma bort från att behöva lita på att andra har koll på vad som borde (eller måste) hända? Följ med och se!1 Långversionen följer ”after the break”.

Svårt att hålla isär arbete och fritid? Inga problem!

En grundläggande princip i GTD är att det inte finns någon egentlig skillnad på ”arbete” och ”fritid”, de råkar bara vara olika delar av ditt liv. Både titeln och undertiteln på David Allens senaste bok, Making It All Work, återspeglar denna tanke. Titeln kan ju översättas både ”Att få allt att fungera” och ”Att göra allt till arbete”. Undertiteln är ”Winning at the Game of Work and the Business of Life”. Allen talar om att när man är i ”The Zone”2, spelar det ingen roll vilken spelplan i ditt liv du tror dig vara på. Du bara gör.

Tid + uppmärsamhet / stoff = 501

På många sätt handlar GTD om att förhandla med sig själv om vad man lägger sin tid och uppmärksamhet på. Problemet är att den tid och uppmärksamhet du förfogar över har en mängd som inte på långa vägar motsvarar allt det du kan välja att rikta dem mot. Du kan inte lägga mer tid och uppmärksamhet till en dag, bara välja mot vad du riktar dem. Joel Spolsky, en amerikansk mjukvaruutvecklare, har en bild från sin värld som är klart applicerbar i detta sammanhang:3

The amount of available time and effort are represented by a box. Every task you add to the box is a block – can be big or small, but every block you add takes up room, even if it’s a “crap block”. Ultimately you want to make sure you don’t put “stupid blocks in the box, otherwise you have to worry about getting it out”.

Din låda blir full fortare än du tror. Lägger du ”crap blocks” i din låda innebär det att grymma grejer i ditt liv som skulle kunna bli verklighet inte blir det. Kanske är det OK, det vet ju bara du själv.4 Kanske är det du lägger ner din tid och uppmärksamhet på något som för dig framåt som människa, för dig närmre dina mål och så vidare. Kanske det innebär att du går miste om något oerhört värdefullt. Vad vet jag? Hursomhelst finns anledning att fundera över vad du just nu har råd att lägga tid och uppmärksamhet på. Har du till exempel råd att spela datorspel när blöjhinken är full, dina barn vill läsa saga, disken behöver tas hand om, tvätten numera ligger mer på golvet än i (och på!) tvättkorgen? Givetvis har vi alla olika toleransnivåer för sådant där hushållsligt, men det finns ju saker som inte bryr sig om vilken toleransnivå du tycker att du har – till exempel påfyllning av kylvätska i bilen eller räkningar som måste betalas. Hur mycket är din tid och uppmärksamhet värda? Hur lätt är det att få din tid och uppmärksamhet alldeles gratis? Hur mycket tid och uppmärksamhet har du råd att lägga på sådant som inte för dig framåt som människa, eller det du har ansvar för?

Information overload? Eh, no.

Det brukar talas om att många idag lider av informationsstress. Allen talar om att det inte är information i sig som är problemet, utan den potentiella meningen för oss som är problemet. Det är ju inte orden i ett e-postmeddelande från din chef som är ditt problem, utan vad det potentiellt kan betyda för den tid och uppmärksamhet du har. Innan du vet vad meddelandet har för mening (vad det betyder) kan din hjärna inte släppa det. Så är det med allt vi möter. Reklam för produkter du skulle kunna köpa. Intressanta tidningsartiklar om ställen du skulle kunna resa till. Jobberbjudanden du skulle kunna säga ”ja” till. Rum du skulle kunna städa. Du fattar. Du måste ta ställning för att kunna släppa det, och då måste du veta vad det betyder.

I’m gonna give you an offer you can’t refuse

Allt det där vi skulle kunna göra är erbjudanden till oss. Vi väljer själva och det finns tre sätt att förhålla sig till dessa erbjudanden. För det första kan du helt enkelt låta bli att svara på erbjudandet. Det fungerar av uppenbara skäl inte om du vill försöka leva ett liv som innehåller någon form av ansvarstagande. Ett andra sätt skulle kunna vara att tacka ”ja” till alla erbjudanden. Problemet är att du fortfarande inte har oändligt med tid och uppmärksamhet. Den tredje vägen är att lära dig se erbjudanden i ett större Perspektiv, så att du kan se om det är ett ”crap block” eller inte. Har erbjudandet en plats i ditt liv? Om jag tackar ”ja”, vad måste jag göra för att bibehålla min Kontroll? Det handlar om att väga möjligheter mot varandra. För att kunna göra det måste du komma ihåg alla möjligheter du har. David Allen formulerar det så här:

You can only feel good about what you are not doing, when you know what you are not doing.

Allt det du på ett eller annat sätt säger ”ja” till konkurrerar med varandra om din tid och uppmärksamhet, men det är du som måste ta beslut om vad som är rätt möjlighet att sätta i verket och vad som måste vänta. Som tur är, finns de där koncepten Kontroll och Perspektiv som kan hjälpa dig att ta rätt beslut om vad som är rätt beslut i rätt tid.

Men det är en annan artikel, en annan möjlighet att sätta i verket. En annan kväll.

  1. Som Jesus skulle säga. (Joh 1:39) []
  2. När du instinktivt vet vad du ska göra just nu, och gör det. Det vill säga, när du har både Kontroll och Perspektiv – då är ju alla områden i ditt liv vägda mot varandra och du gör det som är mest lämpligt. []
  3. Merlin Mann använder sig av denna bild i föredraget Time & Attention. []
  4. Kanske du vet det, kanske inte! []
Publicerat av Mattias 29 september 2011 • KortlänkLägg till på Instapaper • Dela på TwitterReagera på artikeln

vision

Världen innehåller enorma möjligheter för de flesta av oss. Men i möjligheterna ligger en dubbelhet. Hur vi hanterar friheten att själva råda över vår tid och uppmärksamhet avgör vilka vi är. Kanske är det mer tydligt än någonsin i vår tid? Teoknologi vill vara ett samtal kring frågor i skärningspunkten mellan möjligheterna och verkligheten; ärligt, öppet och roligt. Eftersom vi är både präster och nördar är det naturligt att samtalet ofta tar sin utgångspunkt både i kyrkans värld och prylarnas.

info

Teoknologi är kodat i Espresso, bygger på Wordpress och hostas av Surftown. Studio Sans har designat och producerat hemsidan, som är responsiv och har experimentellt stöd för HTML5 och CSS3. Vi gillar webbläsarna Safari och Chrome. Alla inlägg är licensierade med Creative Commons licens BY-ND. Licensen innebär att du gärna får dela med dig av vad vi gör, så länge du berättar varifrån det kommer och inte bearbetar det på något sätt.

rss

I det här flödet finns allt innehåll; avsnitt, artiklar och länkar. Om du inte vill prenumerera på länkarna kan du användadet här flödet. Du kan prenumerera på avsnitten separat i iTunes eller här.