→ Dr. Drang om falskt hantverk

Dr. Drang ondgör sig över DIY-nättidningarna Crafts och Makes – enligt honom – dåliga inställning till vad hantverk är, och ger också ett exempel på det1:

They promote mediocrity instead of craftsmanship because they don’t know the difference.

Som pappa till en treåring är jag van att förundras över hur mer eller mindre slumpmässiga färgstreck och -kluttar kan se ut som riktiga konstverk. När jag inom de områden där jag har viss fallenhet och/eller kunnighet ser och hör dåliga exempel skapade av vuxna som får godkännande eller rentav erkännande, är det uppenbart att inte bara barn har något slags undantag från standarden för vad som är hantverk eller inte. Som Dr. Drang skriver, finns det en skillnad mellan att vara amatör och att vara inkompetent:

Building a bookshelf isn’t edgy or subversive […]. At heart, it’s the same project I used to read about in my Dad’s Popular Mechanics.

Actually, too often it’s not the same project […]. The old DIY articles didn’t equate amateur with incompetent. The project might be easy or it might be hard, but the goal was to produce something decent and useful and to gain some skill along the way. Many “maker” projects display no interest in skills or quality.

Känner du igen hantverk – vare det amatörmässigt eller professionellt – när du ser det?

  1. Följ länken för att se exemplet. []
Länkat av Mattias 8 december 2011 • KortlänkLägg till på Instapaper • Dela på TwitterReagera på länken

vision

Världen innehåller enorma möjligheter för de flesta av oss. Men i möjligheterna ligger en dubbelhet. Hur vi hanterar friheten att själva råda över vår tid och uppmärksamhet avgör vilka vi är. Kanske är det mer tydligt än någonsin i vår tid? Teoknologi vill vara ett samtal kring frågor i skärningspunkten mellan möjligheterna och verkligheten; ärligt, öppet och roligt. Eftersom vi är både präster och nördar är det naturligt att samtalet ofta tar sin utgångspunkt både i kyrkans värld och prylarnas.

info

Teoknologi är kodat i Espresso, bygger på Wordpress och hostas av Surftown. Studio Sans har designat och producerat hemsidan, som är responsiv och har experimentellt stöd för HTML5 och CSS3. Vi gillar webbläsarna Safari och Chrome. Alla inlägg är licensierade med Creative Commons licens BY-ND. Licensen innebär att du gärna får dela med dig av vad vi gör, så länge du berättar varifrån det kommer och inte bearbetar det på något sätt.

rss

I det här flödet finns allt innehåll; avsnitt, artiklar och länkar. Om du inte vill prenumerera på länkarna kan du användadet här flödet. Du kan prenumerera på avsnitten separat i iTunes eller här.