Jesu rike i mobilen

Denna text publicerades först som del i nyhetsbrevet Ichtys

  • ”Jag föredrar att ses på riktigt
  • ”Man kan inte bara vara kristen på nätet”

Jag sitter på kyrktorget och hör hur ”det där” internet diskuteras, denna gång av människor som själva knappt kan googla. Någon annan gång sägs samma eller liknande saker av människor som är mer internet-vana, kanske betalar sina räkningar över nätet och bloggar, men samma problem finns i botten. Det finns en rädsla, en oro för nätet och hur det kan påverka den kristne negativt.

Naturligtvis finns det en risk att blir förledd på nätet. Allt från knäppa predikanter till porr och droger finns att tillgå, om man tittar på fel ställen. Men ska vi verkligen låta rädslan styra?

Jag tror vi som kyrkor blir ännu senare till festen, som nätet är, om rädslan och den kyrkliga ludditiskan ska styra eller informera oss i vad vi ska eller inte ska göra.

Men var går gränsen i vad vi kan och bör göra på nätet som kyrka?

För att kunna svara på den frågan bör vi fundera över i vilken omfattning rädsla är med som en faktor. Till exempel, när jag för åtta år sen upptäckte podradio och att kristna predikanter och församlingar la ut predikningar den vägen så var det någon som sa: ”Se upp med det där, det är inte en ersättning för att gå i kyrkan”. Och naturligtvis bör det inte vara det. Men för den som ändå inte skulle gått i kyrkan utan är nyfiken på kristen tro är det ju bra! För den som går i kyrkan men vill ha mer fördjupning än vad den lokala församlingens predikant/er erbjuder är det också bra. Och så klart även för den som vill ha inspiration från flera håll utan att det är något särskilt problem lokalt.

Idag tror jag inte detta är en större fråga, men med vilken grundinställning möter vi nätet och dess möjligheter för kyrkan?

Svaret på frågan om gränser kan vi finna i den fråga som vi har haft att brottas hela tiden under nätets framväxt och i relation till alla nya teknologier i kyrkan historia. Nämligen: Hur kan vi använda detta för att utbreda Kristi rike?

Och precis som tex Martin Luther (med fleras) översättningar av Bibeln till lokala språk för att kunna tryckas med den då nya tryckpressen skrämde upp och frågor ställdes om detta var en bra sak eller en dålig, så får vi idag fundera över om inte ovanan inför den snabba teknologiska förändringen kan göra oss kristna för passiva.

För det finns otrolig potential att använda nätet för Jesus rike, eftersom nätet mer och mer handlar om människor och våra sociala relationer.

I och med att en allt större del av befolkningen har en smartphone i fickan så är inte nätet längre en plats, utan något som man är del av hela tiden. Vid incheckningen med Facebook eller Foursquare, vid prisjämförelsen i affären med Prisjakt och nu när dagbok mer och mer ersätts av Twitter, Instagram och Facebook.

Hur kan vi som kyrka bli en lika naturlig del av människors nätknutna vardag? Vilka appar och tjänster kan vi använda för att stärka den kristna gemenskapen?

Jag ser fram emot dagen på kyrktorget när någon svarar på oron genom att berätta att det var genom nätet denne hittade dit och samtalet får handla om de positiva frågorna istället för rädsla och avståndstagande.

Publicerat av David 26 mars 2013 • KortlänkLägg till på Instapaper • Dela på TwitterReagera på artikeln

vision

Världen innehåller enorma möjligheter för de flesta av oss. Men i möjligheterna ligger en dubbelhet. Hur vi hanterar friheten att själva råda över vår tid och uppmärksamhet avgör vilka vi är. Kanske är det mer tydligt än någonsin i vår tid? Teoknologi vill vara ett samtal kring frågor i skärningspunkten mellan möjligheterna och verkligheten; ärligt, öppet och roligt. Eftersom vi är både präster och nördar är det naturligt att samtalet ofta tar sin utgångspunkt både i kyrkans värld och prylarnas.

info

Teoknologi är kodat i Espresso, bygger på Wordpress och hostas av Surftown. Studio Sans har designat och producerat hemsidan, som är responsiv och har experimentellt stöd för HTML5 och CSS3. Vi gillar webbläsarna Safari och Chrome. Alla inlägg är licensierade med Creative Commons licens BY-ND. Licensen innebär att du gärna får dela med dig av vad vi gör, så länge du berättar varifrån det kommer och inte bearbetar det på något sätt.

rss

I det här flödet finns allt innehåll; avsnitt, artiklar och länkar. Om du inte vill prenumerera på länkarna kan du användadet här flödet. Du kan prenumerera på avsnitten separat i iTunes eller här.